Attefallshus Stockholm

Flexibla lösningar utan krav på bygglov | 08-12 89 39 00

Bygga bastu i Attefallshus

Är du intresserad av att bygga bastu i ett Attefallshus? Här går vi genom vad som krävs och saker du bör tänka på innan du börjar bygga.

Attefallshuset är en byggnad som egentligen ger hur många möjligheter som helst. Det handlar om att använda sin fantasi och verkligen fundera över vad som behövs för att underlätta sitt liv och vad som kanske skulle kunna förändra detta till det bättre. Om man sedan väljer att bygga ett Attefallshus som en komplementbostad, som ett större utrymme för förvaring, som ett garage eller som en gäststuga - det är helt upp till dig.

Regler för Attefallshus

Så länge du följer de givna reglerna som finns så kan du nyttja ditt Attefallshus till i stort sett vad vill. Regler som - kortfattat och innan vi fortsätter ser ut som följer:

  • Max 30 kvm. Ett Attefallshus yta får ej överstiga 30 kvm och ej heller vara högre - från mark till taknock - än 4 meter (skorsten ej inkluderad).

  • Godkännande: Du behöver inget bygglov för att bygga ett Attefallshus - men däremot så måste du anmäla byggnationen och invänta ett startbesked från byggnadsnämnden i din kommun.

  • 4.5 meter från tomtgränsen. Kommer ditt Attefallshus att byggas närmare än det avståndet så måste du ha ett godkännande från dina grannar.

Fler regler finns att läsa här.

Bastu i Attefallshus är en bra idé

Det vi ska försöka reda ut nu, det gäller en fråga som många visat intresse för och som lyder: kan man bygga bastu i ett Attefallshus? Svaret är ett rungande ja!

bastu i attefallshus

Ett Attefallshus med en bastu i är egentligen det ultimata sättet att skaffa det hemma-spa många drömmer om. Men, det finns några saker som man bör tänka på.

Tänk på dessa saker innan du bygger

I och med att en bastu blir väldigt varm så bör du först vidta åtgärder för att byggnaden ska vara  säker och för att brandrisken ska minimeras. Här kan du med fördel ta hjälp av kunnig folk - exempelvis den snickare som ska bygga ditt Attefallshus, den leverantör du beställer Attefallshuset från eller från den återförsäljare varifrån du köper själva aggregatet. Och: du måste invänta ett startbesked också, något som alltså som sagt, gäller för alla Attefallshus.

I övrigt så bör följande detaljer också finnas med i din planering:

  • Storlek: Vårt råd är att man tänker lite mindre. I alla fall om du vill ha en plats att duscha, byta om och bara sitta och ta det lugnt efter att du varit inne i hettan. Även en mindre bastu ger ganska gott om utrymme då lavarna går att placera på mindre platskrävande sätt.  

  • God ventilation: På samma sätt som vid brandsäkerhet så är ventilationen extremt viktig. Ni ska kunna andas inne i bastun och i den del där relaxen sker så ska det finnas cirkulerande luft - hela tiden.

  • Vedeldad eller eldriven: Här har man lite att ta hänsyn till. Den smidigaste lösningen kan vara en vedeldad bastu då du slipper dra in el till ditt Attefallshus. Men. å andra sidan så kommer du då att få hugga ved, vara beredd på att den tar lite tid att får varm samt att den kan störa dina grannar.

    Det kan lukta en hel del och en vedeldad bastu kan därför kräva en större tomt (eller långt avstånd till närmsta granne). Kontrollera med grannarna innan så att inga bråk uppkommer i framtiden.Nackdelen med en eldriven bastu är att kablarna måste dras under marken - något som begränsar var du kan placera ditt Attefallshus.

  • Material: Asp är ett tacksamt material att använda i en bastu. Dels så tål det hör värme, dels så släpper det inte ifrån sig så mycket kåda och dels så ger det ifrån sig en harmonisk stämning tack vare den ljusare nyansen. Att det tål värme innebär i det här fallet att lavarna blir svala att sitta på även då temperaturen närmar sig 90 grader.

  • Placering: Den regel som finns gällande placeringen för ett Attefallshus är att det inte får stå närmare än 4.5 meter från din tomtgräns - utan dina grannars tillåtelse. Din personliga placering bör vara genomtänkt. Vill ni ha ett däck där man kan sola, vill ni ha skugga eller vill ni ha ert attefallshus nära vattnet (vilken lyx!)? Gällande själva marken så brukar fast sådan vara att föredra: Ber, morän eller grus. I vissa fall - vid exempelvis lerig mark - så kan en gjuten platta vara en god lösning.

  • På vattnet: Varför inte! Fler och fler väljer att bygga en bastuflotte och ha sitt Attefallshus stående på denna. Det ger en extra dimension, men här bör man naturligtvis se till att allting är säkert och att flotten verkligen klarar tyngden.

  • Med indraget vatten: Det bestämmer du naturligtvis själv. Vill du dra in vatten till ditt Attefallshus så får du också göra det. Däremot så är det inte helt nödvändigt sett till bastubadande. Det fungerar ofta bra med mer rustika lösningar. En större hink, fylld med kallt vatten upphängd i taket och där du - via ett rep - häller det svalkande vattnet över dig. Hyvä!

Andra artiklar

Kan man bygga ett Attefallshus som båthus?

Hur många Attefallshus får man bygga på sin tomt?

Beställ ditt Attefallshus från oss redan idag!
14 Jul 2020