Attefallshus Stockholm

Flexibla lösningar utan krav på bygglov | 08-12 89 39 00

Klätterväxter som är vänliga mot fasaden

Klätterväxter är långt ifrån en ny företeelse. De har prytt fasader i tusentals år och framförallt så har detta fenomen synts i länderna kring Medelhavet. Även i Sverige - i synnerhet i de södra delarna - så har klätterväxter varit populära.

De gröna växterna ger huset ett lyft, de piggar upp och många upplever att man får en extra energikick av detta. Men, hur är det egentligen med fasaderna? Många som renoverar väljer att ta bort klätterväxter och många kan vittna om att dessa har förstört fasaden. Stämmer det och finns det i så fall klätterväxter som är vänliga mot fasader?

För det första så stämmer det att klätterväxter kan skada fasader. Det kan innebära att växterna tar sig in genom materialet och skapa stora skador. Finns det exempelvis en spricka i en fasad och där man har en murgröna - ett populärt val för klätterväxter - så kommer växten i fråga att söka sig till denna, växa och därigenom också skapa ett stort problem. Ett problem som dessutom är svårt att både upptäcka och åtgärda.

Fasaden avgör om växten passar

Vi skulle emellertid inte säga att det stora problemet ligger i att man väljer att ha klätterväxter och att murgröna per se är en växt som ska undvikas. Istället skulle vi säga att det är vilken typ av fasad man har som är avgörande. Exempelvis träfasader lämpar sig sämre för klätterväxter medan exempelvis puts och tegel är betydligt bättre lämpade fasader för just denna typ av klätterväxt. Där är den enda egentliga faran att sugrötterna skapar fula märken.

Vill man som husägare till ett hus med träfasad prompt ha just murgröna - eller exempelvis klätterhortensia eller klättervildvin - så bör man sätta upp en spalje som fungerar som en spärr mot fasaden genom att skapa ett mellanrum. Då minskar riskerna och dessutom så blir det enklare att sköta den beskärning som måste ske.

Beskär ofta och var vaksam på klätterväxten

Beskärningen är väldigt viktig och detta oavsett vilken typ av fasad det handlar om. Viktigt är att hela tiden hålla klätterväxten under uppsikt och se till att den inte börjar få fäste vid exempelvis stuprännor och under taket. Börjar den närma sig dessa områden så ska, helt enkelt sekatören fram.

Varför välja en klätterväxt?

Klätterväxter har väldigt många fördelar. De är mer än bara dekorativa. Tyvärr så försvann många klätterväxter i samband med att funktionalismen slog igenom. Den trenden krävde lite mer funktion och lite mindre estetik - onödigt krimskrams skulle bort och klätterväxter var ett tydligt exempel på detta.

Faktum är att man inte tänkte hela varvet runt gällande detta. Funktionen fanns där redan då. Det man kunnat se är nämligen att klätterväxter hjälper till att skapa färre - tydligare! - temperaturväxlingar på våra fasader; det skapar i sin tur en längre livslängd. Dessutom så bidrar klätterväxter till en biologisk mångfald som vi alla har nytta av. Både fåglar och insekter drar nytta av växtligheten och man kan därmed också dra sitt strå till en mer grönskande stad genom sin klätterväxt. Ser man till insyn och förhindrande av detta så kan klätterväxter definitivt skapa en mer personlig och skyddad atmosfär för dig som villaägare.

En annan fördel är att klätterväxterna minskar på avgaser och föroreningar: de hjälper till att absorbera gifterna och bidrar genom detta till en bättre miljö. Om man nu ska se till funktionalitet ur ett bredare perspektiv…

Vilka klätterväxter fungerar bäst?

Om man ska tipsa om några klätterväxter som fungerar i vårt klimat så kan exempelvis Humle, Pipranka, Vildvin och Kaprifol vara något att överväga. Tänk emellertid på att det är din fasad som till största del avgör vilken - och om - klätterväxt du ska välja. Det kan - om du har en träfasad - vara ett bättre alternativ att exempelvis anlägga klätterväxter någonstans i trädgården och exempelvis skapa en portal, en pergola eller låta växten klättra på ett plank.

Beställ ditt Attefallshus från oss redan idag!
4 Apr 2023