Fler och fler har börjat intressera sig för att bygga attefallshus på sina tomter. Det är förmodligen den stora ytan man har att röra sig med som är allra mest attraktiv och tilldragande. Det går att göra väldigt mycket och en smart planlösning kan göra att de 30 kvm man har att röra sig under kan kännas väldigt stora. Höjden, ska vi tillägga, får inte vara högre än fyra meter från marken till taknocken.
Undvik de vanligaste fällorna
Att man kan bygga en så pass stor byggnad utan bygglov och onödig byråkrati är i grund och botten fantastiskt. Men, som vanligt så finns det missförstånd och vi tänkte reda ut några av dessa på en gång. Fällor gällande attefallshuset som kan bli väldigt kostsamma och som bygger på rena missuppfattningar. Här är några vanliga sådana:
- Man bygger utan startbesked. Det många gör är att man ser det slopade bygglovet som ett startskott för ett Attefallshus. I och med att det inte krävs något bygglov så är det bara att bygga. Gör man det - ja, då har man också gjort ett svartbygge som man förmodligen kommer att tvingas riva. Gängse väg är att man anmäler sin tilltänkta byggnation till Byggnadsnämnden i den kommun man bor i och inväntar ett startbesked.
- Man bygger enbart ett Attefallshus. Ett attefallshus är en komplementbyggnad till ett befintligt hus - en en- eller tvåplansvilla. Det innebär att man måste ha en huvudbyggnad för att bygga ett attefallshus.
Många har försökt kringgå detta och exempelvis köpa en tomt för att bygga enbart ett - betydligt billigare - attefallshus på detta. Som sagt, man kan göra ganska mycket med 30 kvm. Men, just den här lösningen är inte gångbar. Du kan alltså inte köpa en tomt och resa ett Attefallshus som en tilltänkt sommarstuga - det måste finnas en huvudbyggnad. - Man bygger för nära sin granne. Vad spelar det för roll om min uteplats kommer lite för nära grannen. Hur mycket kan det skada om mitt fristående Attefallshus hamnar precis på min tomtgräns? Svaret är att det gör ganska mycket. Oavsett om du bygger ett fristående Attefallshus eller exempelvis ett uterum så har du en given regel att förhålla dig till gällande närheten till dina grannar.
Du får inte bygga närmare än 4.5 meter från din tomtgräns. Det här kan även gälla då man ser till allmänna platser, vägar och cykelbanor - det bör du kolla med din kommun innan du bygger. Inga regler utan undantag dock: får du dina grannars tillåtelse så kan du bygga ditt attefallshus närmare än 4.5 meter. Se till att få skriftligt på detta så att framtida konflikter kan undvikas.
Beställ ditt Attefallshus från oss redan idag!
Andra inlägg
- Klätterväxter som är vänliga mot fasaden
- Tips på fällbara möbler för kompakt boende
- Kan man ha källare i Attefallshus?
- Solceller på Attefallshus
- Korrekt avrinning och dränering för Attefallshus
- Regler och lagar för uppförande av redskapsbod
- Ventilation på sovloft – en guide
- Regler för kolonistugor
- Grönt tak på Attefallshus
- Bygglov för plank och vindskydd