Attefallshus Stockholm

Flexibla lösningar utan krav på bygglov | 08-12 89 39 00

Hyra ut Attefallshus - regler, skatter och lagar

Att hyra ut ett Attefallshus på tomten kan dryga ut hushållets inkomster. Men det gäller att ha koll på de lagar och regler som gäller.

Med de nya regler för Attefallshus som trädde i kraft under våren 2020, hoppas regeringen att allt fler villaägare kommer att få upp ögonen för fördelarna med att uppföra en komplementbostad på sin tomt. Enligt de nya reglerna får ett Attefallshus byggas på 30 kvm, vilket innebär en boendeyta på ungefär 27 kvm. På den ytan kan man skapa attraktiva planlösningar som passar utmärkt som bostäder med alla bekvämligheter, och antingen använda som egen bostadsyta eller hyra ut den.

”Vinsten är inte bara din egen. Varje Attefallshus som byggs och hyrs ut hjälper också till att minska bostadsbristen, vilket ju är själva syftet med reformen”

Du som hyr ut ditt Attefallshus måste först och främst redovisa i vilket syfte du uppfört huset. Om du bygger huset främst för eget bruk, men väljer att hyra ut i perioder, till exempel på sommaren, har du rätt till ett schablonavdrag på upp till 40 000 kronor per år. Du betalar alltså bara skatt på de hyresintäkter som överstiger 40 000 kronor. Detta kan göra det till en mycket bra affär att hyra ut ett möblerat Attefallshus till exempelvis en student. Men vinsten är inte bara din egen. Varje Attefallshus som byggs och hyrs ut hjälper också till att minska bostadsbristen, vilket ju är själva syftet med reformen.

Hur mycket kan man ta ut i hyra för ett Attefallshus?

Hyressättningen är fri när det gäller uthyrning av privatbostad. Du bör dock försöka sätta en skälig hyra, annars kan hyran komma att prövas av hyresnämnden om hyresgästen tycker att hyran är oskälig. När du ska räkna ut en ungefärlig hyra kan du använda dig av marknadsvärdet på ditt Attefallshus som riktlinje. Ett nybyggt Attefallshus, inrett som bostad enligt Boverkets byggregler avseende tillgänglighet, köks- och hygienutrymmen kan ha ett marknadsvärde på allt mellan 200 000 och 400 000 kronor, beroende på materialval, läge och så vidare. Det kan så klart också vara högre eller lägre under vissa omständigheter.

En skälig hyra för uthyrning av privatbostad brukar anges som 4% av marknadsvärdet per år, plus driftskostnader. Ett Attefallshus med ett beräknat marknadsvärde på 300 000 kronor, och där driftskostnaderna ligger på 2000 kronor i månaden, ger alltså en skälig månadshyra på 3000 kronor. Hyr du ut Attefallshuset möblerat kan du multiplicera beloppet med 1,15, vilket ger 3450 kronor.

Om du bygger ett attefallshus enbart för uthyrning

Schablonavdraget som vi nämnde tidigare gäller endast om du bygger ditt Attefallshus som privat boende. Hyresintäkten enligt det exempel som nämndes här ovanför blir 41400 kronor per år, vilket alltså bara är 1 400 kronor mer än schablonavdraget. Du skattar alltså bara på de 1400 kronor som blir över.

Men om du byggt Attefallshuset enbart för att hyra ut det har du inte rätt till något schablonavdrag, och detta måste du ta med i beräkningen. Om du är osäker på när du kan sägas ha byggt huset för privat bruk och när den klassas som näringsfastighet, kan du kontakta Skatteverket.

 

Du kan lita på vår kompetens! Kontakta oss för rådgivning och offert!
5 Dec 2019